-

maanantai 20. tammikuuta 2014

Nathalia Melo: "Älä anna kilpailemisen määrittää sitä, kuka olet"

Kävin viime viikonloppuna ensimmäistä kertaa elämässäni Pohjois-Irlannissa. Ja hyvästä syystä: vierailin IFBB bikini pro Nathalia Melon kotisalilla kuuntelemassa Stage ready -seminaarin. Tää oli mulle tosi tärkeä ja inspiroiva kokemus, koska mullahan ekat bikini fitness -kisat lähestyy ja kaikki kokemuksen syvällä rintaäänellä kerrottu tieto näistä kilpailutilanteista ja niihin valmistautumisesta sekä esimerkiksi poseerausopit tulee tarpeeseen. Nathalia on myös yksi niistä kilpailijoista, joiden vuoksi olen aikanaan kiinnostunut tästä lajista, oman upean valmentajani Annan lisäksi. Siksipä olikin upeeta päästä tapaamaan tämä nainen vihdoinkin livenä!

Nathalia on tunnettu erityisesti vuoden 2012 Ms. Bikini Olympia -tittelistään. Hän on kilpaillut IFBB:n bikini-divisioonassa muutamia vuosia ja saavuttanut pro-korttinsa ensimmäisenä brasilialaisena bikinikisaajana. Ennen fysiikkalavoille nousuaan Nathalia kertoi kilpailleensa uinnissa 12 vuotta, ja tänä aikana oli punttitreenikin tullut tutuksi. Ihan vuoden tai parin työllä hän ei ole siis upeaa fysiikkaansa rakentanut, joten hän kehoitti kaikkia olemaan kärsivällisiä lihaksenkasvatustalkoiden kanssa.


Melon vuoden 2012 kilpailuja. Vasemmalla Bikini Olympia, josta Melo siis nappasi kirkkaimman mitalin. Oikealla Arnoldit, jotka ei Melon osalta menneet ihan niin putkeen, mutta kuntoa näyttää kyllä moni tyttö jääneen ihailemaan ja tavoittelemaan.

Koska Nathalialla tuntuu Suomessakin olevan aika vankka fanikunta, voi teistäkin osaa kiinnostaa kuulla, mistä jutuista siellä seminaarissa sitten itse asiassa puhuttiin. Siksipä ajattelin raportoida teille ainakin jotain Nathalian ajatuksista kisaamiseen, treenaamiseen ja syömiseen liittyen. Enjoy! <3 Nämä ovat siis melkein suoria lainauksia mun omista seminaarimuistiinpanoista. :) Valikoin muutamia palasia, ettei tästä tuu kymmenen kilometrin pitusta (nyt ehkä vaan kilometrin ;).

Nathalia aloitti puimalla fysiikkalajien perheessä suhteellisen uuden tulokkaan bikini fitneksen kansainvälisestikin kovin "vaihtelevia linjauksia". Nathalian mukaan Olympia on kilpailuna sellainen, johon tuomarit IFBB:ssä peilaavat eniten omaa arvosteluaan. Ja olympiavoittajathan ovat olleet vuosien saatossa hyvin erilaisia fysiikaltaan. Nathalia totesi - kuten moni muukin lajia seurannut on todennut - olevansa omaan divisioonaansa poikkeuksellisen lihaksikas, ja suositteli, että jos bikinin viimeaikainen suunta on se mihin ollaan menossa, älä ainakaan treenaa itsellesi liikaa lihasta, mikäli toiveesi on kilpailla bikinissä. Ashley Kaltwasserin, vuoden 2013 Ms. Olympia -tittelin haltijan hän katsoi edustavan paljon "pehmeämpää" linjaa kuin mitä itse edustaa, ja siis siihen suuntaan kannattaa bikinikisaajan tällä hetkellä pääsääntöisesti pyrkiä treenaamaan. (Toki Kaltwasserillakin lihasta on, ja hänelläkin pitkä urheilutausta, joten eipä kyse ole siitä, ettei bikinikisoihin tarvitse/kannata treenata ollenkaan. Kyse on ehkä enemmän treenaustyylistä ja rakenteesta.) "Kovempaa" lookkia itselleen toivovien ja suurempaa lihasmassaa kantavien kannattaa pyrkiä figuren (eli suomalaisittain body fitneksen) pariin.

Ashley Kaltwasser on rakenteeltaan siro ja lihasmassaa hänellä on Nathaliaan verrattuna aika reippaasti vähemmän. 

Tässä vielä Kaltwasserin takapose.

...ja Melon kunto, jolla hävittiin 2013 Bikini Olympiassa reilusti Kaltwasserille ja muutamalle muullekin. Melo on tässä aavistuksen kuivempi ja rasvattomampi kuin 2012, ja lookkikin taitaa jäädä pliisuksi edellisvuoteen verrattuna. Mutta onhan se nyt upea pakkaus....!

Bikini fitness on tietyllä tavalla tosi raadollinen laji, ja siinä kilpailevalla olisikin oltava valmiiksi vahva minäkuva ja kykyä pitää kilpaileminen erillään siitä, kuka itse on. Psyyke ja henkinen jaksaminen näyttelevät todella tärkeää roolia tässä lajissa. Nathalia kertoi esimerkin, jonka avulla hän sanoi itse suhtautuneensa pettymyksiin kilpailutilanteiden jälkeen. Mietippä jotain sellaista ruokaa, jota vihaat yli kaiken. Mulla se voisi olla esimerkiksi silli :D. Sulla on viereisessä huoneessa huippukokki, joka valmistaa erilaisia aterioita - näistä yksi on tehty sellaisista raaka-aineista, joista et yhtään tykkää. Ateriat tuodaan sun eteen - kokkia ei kiinnosta minkä niistä valitset, mutta sun täytyy valita. Jos mä nyt olisin valitsemassa, en ainakaan valitsisi sitä silliateriaa, vaikka se on maailman parhaan kokin tekemä ja parhain mahdollisin tekniikoin valmistettu, suurella työllä ja taidolla loihdittu. Ja jonkun muun mielestä maailman mahtavin, maistuvin ja vieläpä kaunein silliateria. Tekeekö se, etten halunnut sitä silliateriaa, siitä yhtään huonompaa? Ei tietenkään - se on vain mun henkilökohtaisiin mieltymyksiin perustuva valinta. Nyt mietitään, että sä olet se silliateria siellä lavalla ja mä olen tuomari. Lava on sun - silliaterian - lisäksi täynnä kaikennäköisiä muita aterioita. En valitse silliateriaa. Mutta silliateria on silti aivan yhtä mahtava ja taidokkaasti valmistettu ateria kuin ne muut, joista satuin tykkäämään itse enemmän. Se ei silti voita, koska lava on täynnä kaikkea muuta, joka sattuu sopimaan mun makumieltymyksiin paremmin. .....Get the point? Bikini fitness on kuin onkin Melon mielestä todella subjektiivinen laji ja vaikkakin siinä on pyritty jotain linjauksia tekemään, on silti erittäin vaikeaa ennalta määrittää, kuka tulee pärjäämään kilpailuissa.

Nathalia muistutti tämän inhokkiruokaesimerkin kerrottuaan erittäin tärkeästä asiasta: "Älä anna kilpailemisen määrittää sitä, kuka olet!"

Nathalia tarinoimassa
Tietysti on jotain perusasioita, joiden tulee olla kunnossa lavalle mentäessä joka tapauksessa. Liian lyhyellä treenitaustalla ei IFBB:n bikinikisoissa pitäisi pärjätä. Se, mikä on kullekkin riittävä aikajänne kilpailuihin valmistautumiseen, riippuu täysin yksilöstä. Lisäksi kilpailutilanteessa arvosteluun vaikuttaa todella merkittävästi myös esimerkiksi esiintyminen. Hyvällä esiintymisellä voi Nathalian mukaan peitota hyvin todennäköisesti "paremmankin" fysiikan mitä bikiniin tulee: kahdesta samantasoisesta fysiikasta paremmin esiintyvä todenäköisemmin voittaa. Poseerausharjoitteluun kannattaa siis tosiaan panostaa.

"Enemmän lihasta" ei myöskään tosiaan bikinissä ole "parempi fysiikka". Riippuu täysin rakenteesta, miten kroppa lihaksen kantaa ja miltä lopputulos näyttää. Nathalia kertoi itselleen olevan "ongelma", että lihasta on bikiniin runsaanlaisesti, ja sitä sitten on usein dieetillä polteltu pois uskomattoman pitkiä aamucardioita tyhjällä mahalla juosten. Hän painotti kuitenkin sitä, että ei kannata koskaan kopioida toisen treenaajan tai kilpakumppanin ohjelmaa, sillä ihmisten kehot toimivat täysin yksilöllisesti. Jos Nathalia juokseekin dieetillä 1,5 h joka aamu tyhjällä mahalla, se ei tarkoita että sun kannattaisi tehdä niin. Voisi jopa käydä niinkin ikävästi,että tällaisen dieetin jäljellä olisi jostain tytöstä jäljellä enää luut ja nahka. Toisella tällainen kuvio saattaa johtaa haluttuun tulokseen, toisella johtaa ylirasitustilaan.

Tämä onkin vähän ongelmallista lajissa, josta moni innostuu muiden kuvia katselemalla ja samanlaista fysiikkaa itselleen haikailemalla. Nathalia kehotti, että vaikka kuinka ihailet jotain tiettyä kilpailijaa, sinun on kuljettava oma polkusi itse ja opittava tuntemaan oma kehosi. Et voi tehdä samoja asioita kuin joku muu ja olettaa, että ne automaattisesti toimivat samalla tavalla kuin sillä toisella. Siksi Nathaliankin suositus oli, että jokainen kisaamista suunnitteleva hankkisi valmentajan - valmentajasta on apua myös sen takia, että nainen ei koskaan katso itseään peilistä objektiivisesti :). Valmentajalta saat realistisen palautteen siitä, missä todellisuudessa mennään ja mitä kunnon eteen kannattaa tehdä.


Melon FB-wallilla pällisteli joku tuttu naama :D
Monelle kilpailijalle off-kuntoon palaaminen kisakauden jälkeen tuottaa tuskaa ja peiliin katsominen ällöttää - eikä asia ole tuntematon ammattilaiskilpailijallekaan. Harjoituskauden kunnon on kuitenkin oltava pehmeämpi kuin kisakaudella, sillä keho tarvitsee lepoa ja palautumista äärimmäisyyksiin viedystä treenaamisesta miinuskaloreilla. Nathalia kertoi painonsa vaihtelevan n. 4-7 kg kisakaudelta offille - joillain kilpailijoilla vaihtelu on isompaakin. Hän treenaa kuitenkin siten, että paino ei missään vaiheessa nouse kovin ylös, sillä ei koe siitä olevan hyötyä vaan ainoastaan haittaa kisadieettiä ajatellen. Mitä pidempi matka kisapainoon on, sitä rankempi dieettikausi on kropalle.

Paljon puhutaan ja valitellaan sitä, että dieetti tuhoaa aineenvaihdunnan ja vahingoittaa sitä. Nathalian mielipide oli kuitenkin, että aineenvaihdunta ei koskaan dieetistä tuhoudu, se ainoastaan mukautuu ulkoa tuleviin olosuhteisiin. (Oma kommentti, kun joku tätä saattaa tässä yhteydessä miettiä: kilpirauhasongelmat ja todelliset sairaudet on tietenkin oma kuvionsa, joita Nathalia ei käsitellyt millään tavalla.) Jos annat kehollesi ravintoa 1500 kaloria pitkän aikaa ja sitten yhtäkkiä syöt parin viikon ajan 3000 kaloria päivässä, ei varmaan voi olettaa, että kroppa tietää, ettei noita ylimääräisiä kaloreita tarvitsisi varastoida pahan päivän varalle. Se on tottunut porskuttamaan 1500 kalorin voimin, ja yhtäkkiä koneeseen pusketut lisäkalorit harvoin menevät hyvään tarkoitukseen. Ainakaan Nathalian kokemuksen mukaan. Sen sijaan muutosten tulisi aina olla maltillisia ja kisojen jälkeenkin normaaliin ruokavalioon palaaminen kannattaa toteuttaa asteittain, vähän kerrallaan kaloreita lisäten ja kroppaa taas uuteen totutellen. Suuret muutokset ja painonvaihtelut - vaikkakaan eivät "tuhoa aineenvaihduntaa" - aiheuttavat suurta hämmennystä ja stressitilaa keholle.

Nathalian instagram-profiilista kuva seminaarista

Nathalia kertoi myös ajatuksistaan kilpailemiseen motivoitumisesta. Matka kilpailuihin vaatii uskomattoman määrän työtä, mutta on hänen mukaansa todella palkitsevaa: kaikki, mitä käyt läpi dieetin ja muun kisapreppauksen aikana, kasvattaa ja opettaa henkisesti suunnattoman paljon. Näiden henkisten voimavarojen Nathalia kertoi siirtyneen myös muuhun elämään. Itselleen pelottavissa tilanteissa hän toteaa mielessään: "If I could do that, I can do anything."

Nathalialle itselle bikini fitness lajina merkitsee paljon enemmän kuin lavalla bikineissä esiintymistä. Se, miltä hän kilpailuihin osallistuessaan näyttää, ei ole lajin suola, vaan se suola tulee nimenomaan siitä, kuinka paljon laji kasvattaa henkisesti. Itsekuri, kyky motivoitua ja keskittyä, kyky työskennellä sinnikkäästi pitkän tähtäimen tavoitetta kohti - kaikki nämä ovat asioita, joita lajista voi parhaimmillaan saada.


Kävimme läpi myös poseerausta niin teoriassa kuin käytännössä. Vinkkivitosena: opimme mm. että takaposeerausta tehdessä pyllistäminen eli pakaroiden liika taakse työntäminen EI kuulu bikini fitnekseen ;) ("That's not posing, that's mooning" ::D) Kuten ei käsien sivuille sojottaminen tai liika lantion keikuttaminen, pyöriminen ja hyöriminen käsillä tai lantiolla.. Yksinkertaisuus on kaunista, se oli tämän naisen motto mitä poseeraamiseen tulee! Noh, se siitä - näitä on vähän vaikea demonstroida tänne, mutta Nathalialla oli hauska tyyli kertoa kaikesta vuosien varrella lavoilla näkemästään. :)

Meillä oli seminaarissa myös etuoikeus kuulla ravintoasiantuntija Philip Grahamin luento bikini fitness -treenaajan ravitsemuksesta. En referoi sitä nyt tähän, mutta huikea määrä tietoa tällä miehellä oli ja lisää olisi varmaan tullut jos aika ei olisi loppunut kesken. Jos jotakuta kiinnostaa lukea hyviä artikkeleita urheiluravitsemuksesta, mun suosikkeja on Charles Poliquinin artikkelit. Grahamin jutut olivat hyvin pitkälle samantyyppisiä ja samoista aiheista, joista olen Poliquinin kirjoittamana lukenut.

Iloinen tyttö Nathalian kainalossa seminaarin päätteeksi :) Mä olin aivan umpijäässä tuolla salilla, jossa seminaari pidettiin, koska siellä ei ollut minkäännäköstä lämmitystä... Piti edustaa kuvassa oman sponsorin toppi päällä, mut eihän tuolla hullukaan pystynyt riisumaan yhtä ainoota vaatekappaletta päältään :/
Lähikuva Nathalian viestistä: "Dream big + never give up"  --> Teoriasta käytäntöön, mars! <3
Kaiken kaikkiaan toi päivä oli upea ja herätti jälleen paljon ajatuksia mun pieneen päähän. Kyselkää ihmeessä, jos haluatte kuulla jotain muuta seminaariin tai Melon juttuihin liittyen. :)

2 kommenttia:

  1. Voi vitsi kuulostaa tosi hyvältä! Ihana kun jaoit näitä juttuja :)

    VastaaPoista

Jätä viesti <3