-

torstai 26. syyskuuta 2013

Lihashuoltoa...vai kidutusta?

Palasin maanantaina Lihashuoltamon Tuijan hoitopöydälle, vuorossa yläkropan hoito. Kerroin jalkalihasten jumien avaamisen viime perjantaina olleen rajua hommaa, mutta tämä, jos mahdollista, oli vielä ihan uusissa sfääreissä.

Mun rintalihakset, etuolkapäät, hauikset ja muutenkin pääsääntösesti kropan etupuolen lihakset oli menny aivan hirveeseen jökkiin. Niitä ei enää itse venyttelemällä ole auki saanu, joten taitavia käsiä tosiaan tarvittiin. Rintalastan päältä lihaskalvoa venytettäessä mietin, et tällästä kipua en ole kokenut varmaan koskaan aikasemmin, mutta kestin miettimällä sitä apua, jonka hoidosta saan.

Kehon etupuolen lihasten kiristyminen ja ongelmat on tosi yleisiä istumatyötä tekevillä, kun kroppa helposti vetäytyy "suppuun" - lonkankoukistajat, vatsa-, rinta- ja käsivarren lihakset lyhenee kun niitä pidetään jatkuvasti istuma-asennossa.


Hieronnan päätteeksi sain vielä yläselkääni ryhtiä parantavan teippauksen, jonka tarkoituksena on muistuttaa lihaksia hakeutumaan oikeaan asentoon. Rintalihakset tuntuu nyt ihanan pitkiltä ja rennoilta (ainakin aikasempaan verrattuna, kröhömm), mutta opitut virheasennot palaa helposti kuvioihin ja ongelmat jatkuu.

Vaikka nyt tälläselle hoidolle oli huutava tarve, tärkeintä on silti huolehtia itse lihashuollosta päivittäisellä ja viikottaisella tasolla. Tähän mennessä oon käyttänyt esimerkiksi foam rolleria vain salilla satunnaisesti (nimim. kova reeni ennen kaikkea, lihashuolto - mitä se oli?), mutta nyt lupaan kyllä hankkia sellaisen myös itselle kotiin! Taitavinkaan hieroja ei nimittäin mua pelasta jos lihashuolto on jatkuvasti kakkossijalla. :(

Hieronnan jälkeen kroppa on ollut väsyny, vaikkakin lihakset on "auki" ja liikeradat tuntuu ihanan pitkiltä ja laajoilta. Pidin tiistaina sen vuoksi vapaapäivän salilta, mutta vielä eilenkin treeni tuntui erityisen hapottavalta, vaikka painot oli pienet ja jätin osan liikkeistä tarkotuksella tekemättä. En tiedä sitten, meniskö treeni paremmin perille kun lihakset toimii oikein, koska jo pikkupainoilla liikkeet tuntui siellä missä pitää? En jaksanut tehdä läheskään yhtä isoilla painoilla kuin yleensä; tuntui että kroppa oli paljon tavallista "huterampi". Tästä suunta kohti vahvempaa ja terveempää, oikein toimivaa kehoa. :)

Lihasten palauttelusta johtuen treenit on pakkautunu pääosin loppuviikolle. Cardio-sessioita on tiedossa vielä useampia, lisäksi kolme punttia. Olen mennyt kehoa kuunnellen eteenpäin, eli jos keho ja mieli on huutaneet ennemmin palauttavaa kävelyä kuin kovaa punttia, olen mahdollisuuksien mukaan pyrkinyt vaihtamaan treenien paikkaa sen mukaan. Keho on viisas ja vuosien varrella sitä on oppinu kuuntelemaan. Kehitystä ei tule, jos ei malta tehdä välillä kevyitäkin treenejä.

Lihashuollon aion ottaa nyt vielä tehokkaammin ohjelmaan kuin ennen. Ja otan tavoitteeksi myös hierotuttaa kropan läpi vähintään kerran kuukaudessa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti <3