-

keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Abs of steel

Mietin tässä vatsalihaksia yksi päivä aamulenkin jälkeen pumppaillessani, että miten erilainen treenityyli vaikuttaa vatsalihaksiinkin. Bikini fitneksessä vyötärön pitää olla kapea ja lihaserottuvuuttakaan ei haeta, joten sellaista kunnon 6-packiä näkee harvalla kilpailijalla. Jokaisella ihmisellä on, uskokaa tai älkää, vatsalihakset olemassa, ja useimmiten jos rasvaprosentti on tosi alhaalla, vatsapalat tulevat näkyviin, oli ne sitten isot tai pikkuruiset. Paksut ja rautaiset tai litteät ja ...no, rautaiset kai nekin voi olla :D

Tällä hetkellä varmaan näkyvin brittiläinen bikini pro-kisaaja Michelle Brannan väittää, ettei treenaa vatsalihaksia erikseen lainkaan, sillä se leventää hänen vyötärölinjaansa, mikä ei tietenkään tässä kategoriassa ole suotavaa. Hänen mukaansa vatsat treenaantuvat lajiin riittävästi muidenkin liikkeiden yhteydessä, ja kun rasvakudos lähtee vyötäröltä höllymästä, "you're able to see some lines". :)


Michellen masu. Kuten huomaatte, Michellellä ei tosiaan ole absit sieltä erottuvimmasta päästä, mutta vyötärö on kapoinen eikä vatsassa taatusti ole mitään ylimääräistäkään. Ja kyllä, pystyt erottamaan "linjoja". ;D Kuva täältä.

Vatsan treenaamisestakin on monenlaisia näkemyksiä ja tarve treenata vatsoja riippuu myös muusta treenistä sekä tietenkin tavoitteista. Bikini fitness -kisaaja ei yleensä treenaa vatsaa samalla tavalla kuin body fitness -kisaaja, koska tavoitteet on erilaisia. On myös totta, että muilla tekemilläsi liikkeillä on merkitystä vatsalihastenkin kehittymiseen. Esimerkiksi syväkyykyissä ja muissa keskivartaloa kuormittavissa ja raskaissa liikkeissä vatsalihakset vahvistuvat siinä sivussa.



Tässä vielä vertailun vuoksi upean figure-kisaajan Nicole Wilkinsin masu. Siitä taitaa löytyä ne abs of steel ;). Kuva Googlen kuvahausta.

Itse treenaan vatsoja pariin otteeseen viikossa pitkiä sarjoja pumppaillen, lähinnä hakien tuntumaa syviin vatsoihin. Mulla ei ole koskaan olleet mitkään super-erottuvat vatsalihakset, vaan kuulun just tuohon "you're able to see some lines" -kategoriaan, heh. (tohon vois tällä hetkellä vielä lisätä että "if you take a closer look", haha) (Ala)vatsasta ei helpolla lähde mulla myöskään rasvat, vaan olen sitä tyyppiä, jolla kasvaa rasvojen karttuessa naisellinen pömppö ja peba. :D Äidin kanssa vertailtiinkin jossain vaiheessa, että vaikka hän on 40+ ja neljä lasta synnyttänyt, meillä on ihan samantyyppiset masut! Joten synnyttäneillä naisillakaan ei ole syytä laittaa pömppöä lasten syyksi. ;) Kyllä tämä ihan geneettistä on ainakin meitsillä eikä tarvi lapsia hankkia pömpön saadakseen.


Siinä sitä mun pömppistä, a.k.a. "take a close look at the lines". :) Kisamasuun on pitkä matka mutta viihdyn tässäkin, ja veikkaan että jopa paremmin. Tai sen näkee joskus sitte!

Mun lempiliikkeitä abseille on

1. vatsarutistukset, joihin kiropraktikkoni antoi oivan vinkin: aktivoi pakaralihakset koko sarjan ajaksi --> tämä rentouttaa lonkankoukistajat, ja työ menee sinne minne pitääkin, eli syville vatsalihaksille.

2. alavatsarutistukset, niin ikään kiropraktikkoni special-neuvoja hyödyntäen. Liike tehdään matolla selällään maaten polvet koukussa ja rutistellaan alavatsalla hyvin pienellä liikkeellä polvia kohti leukaa. Liike on mitättömän näköinen ulospäin, mutta aktivoi jälleen syvät vatsat tehokkaasti.

Minkälaisesta pyykkilaudasta te tykkäätte?

2 kommenttia:

  1. Kaikkien kolmen kuvan masu kelpaisi kovastikin! Itselläni näkyy ylimmät palat aina, kylkiluiden malli on sellainen. Eniten omassa mahassa ärsyttää sen turpoaminen. Kaikki ruokavaliovaihtoehdot on kokeiltu, ihn priimaa siitä ei saa. Aamulla näkyy linjat hyvinkin, illalla oon kuin 7. kuulla :/ 2 lasta on masussa kantanut.

    Tällä hetkellä treenaan lihasta kroppaan ja pluskaloreilla mennään. Suurin ongelma on varmaan nyt hiilarit, joista maha ei tykkää. Sitten kun alan taas pudotella, pyrin löytämään mahdollisimman vähähiilarisen ruokavalion, jolla kuitenkin jaksaa treenata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Luulin myös pitkään, että hiilarit ei sovi mulle ja söin tosi vähähiilarista ruokaa kovasta treenistä huolimatta, kunnes tänhetkisessä valmennuksessa aloitettuani ne otettiin taas mukaan ruokavalioon. Vatsa on toiminut kuin unelma, ei mitään ongelmia. Ounastelin myös, että nyt varmaan pamahtaa muutama kilo nesteitä tai muuten vain lisää painoa hiilareihin tottumattomaan kroppaan - mutta päinvastoin!

      Millaisia hiilareita syöt? Itselläni hiilarinlähteet pääasiassa hitaita (kaurahiutaleet, riisi, bataatti jne.), ja ainoa joiden kanssa olen edelleen varovainen, on liika hedelmien syönti... Hedelmäsokeri varsinkin muun, erilailla sulavan ruuan kanssa syötynä voi joillain aiheuttaa "käymisreaktion" (sokru jää mahaan muhimaan liian pitkäksi aikaa), joka varmaan näkyy myös turvotuksena. Lisäksi itse syön melko lailla gluteenitonta ruokaa vaikken keliaakikko olekkaan. Satunnaisten viljatuotteiden (muu kuin kaura ym. gluteenittomat) syömisestä en ole huomannut tulevan mitään erikoisia oireita, mutta vatsan yleiskunto on kyllä tällä hetkellä sen verran hyvä etten koe tarvetta palata gluteenilliseen ruokavalioon. :)

      Toivottavasti sait näistä jotain vinkkejä! Itselleni tosiaan toi ruuansulatus on aikanaan ollut niin iso ongelma, että jaan mielelläni kokemuksia siitä ja autan jos mitenkään vain voin. Tsemppiä tasapainon löytämiseen!!

      Poista

Jätä viesti <3