-

sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Naishormonit hyrräämään :)

Heräsin tänä aamuna viiltävään mahakipuun. It's that time of the month... Ihanaa olla nainen ;P Mulla menkkakivut on pahentuneet iän myötä aivan uskomattomiin ulottuvuuksiin, mutta vielä toistaiseksi en ole hankkinut vahvempaa lääkitystä ongelmaan. Niinkin itsestäänselvyydeltä tuntuvasta jutusta kuin hormonitoiminnan kunnossa olemisesta voi ja pitää kuitenkin mun tapauksessa olla tyytyväinen, sillä oli niitäkin aikoja, kun kovaa treenaaminen piti menkkoja poissa kuukausia kerrallaan. Ei siis ole pelkästään fitness-lajien ongelma tää hormonitoiminnan häiriintyminen, vaikka toisinaan blogeissa ym. mediassa näitä lajeja tän tyyppisistä ongelmista syytetäänkin. Treeni voi olla kovaa ja kroppaa liiallisuuksiin kuormittavaa muissakin lajeissa - tärkeintä on oppia tuntemaan omat rajansa urheilijana(kin) ja laittamaan terveys ykköseksi. Itse asiassa omalla kohdallani vasta tiedon hankkiminen monipuolisesta ruokavaliosta ja järkevästä treenistä nimenomaan naisena on auttanut löytämään tasapainon, joten kiitän fitness-lajeista kiinnostumista terveemmästä ja tietoisemmasta suhtautumisesta treeniin ja omaan kehoon.




Useiden urheilulajien kohdalla voi vaan ihmetellä, kuinka vähän ruokavalion merkitystä korostetaan, vaikka intensiivistä treeniä on hurjat määrät. Olen nähnyt tosi paljon (nuoria) urheilijoita, jotka syö ihan mitä sattuu, kunnes erilaisia ongelmia sitten monella on alkanut tulla aikuisikää lähestyttäessä. Olen itsekin syönyt aina fiilispohjalta, tosin pyrkinyt aina kulloisenkin tietotason mukaan syömään melko terveellisesti. Harmi vaan, ettei se tietotaso ole ihan riittänyt pitämään terveenä, ja silloin tällöin on ollut ongelmia mm. juuri hormonitoiminnan ja ruuansulatuksen kanssa. Halusin tähän kisaprojektiin osaavat valmentajat, koska halu oppia lisää omasta ja samalla muutenkin ihmiskehon toiminnasta on kova :). En kokenut enää tarpeelliseksi mennä eteenpäin mutu-tuntumalta, vaan halusin oppia, miten nämä hommat oikeesti hoidetaan.

Tän naisnäkökulman takia halusin myös nimenomaan naispuolisen valmentajan tai valmentajat, koska heillä on paitsi omakohtaista kokemusta naisena treenaamisesta, myös melko suurella todennäköisyydellä laajempi tietämys naisen hormonitoiminnasta (en tietty väitä etteikö misvalmentajakin olisi voineet kartuttaa tietoa tällä saralla, mutta en ole törmännyt tähän mennessä yhteenkään - kertokaa, jos valveutuneita miesvalkkujakin Suomen maasta löytyy :)). Pidän itseäni luonteeltani tietyllä tapaa aika "äijämäisenä", ja treenienkin on aina pitänyt olla sitä luokkaa, että miesten perässä pysytään - eikä vain perässä, vaan ihan kunnolla mukana. Halusinkin tehdä täyskäännöksen valmennuksen suhteen, enkä hakea enää äijämäistä treeniseuraa tai -ohjeita. Terveestä hormonitoiminnasta lässyttäminen ei ehkä ole aina ollut mun listalla priorisoitavien asioiden joukossa, mutta jälleen sen kuuluisan iän kertymisen (lue: mummoutumisen :D?) myötä myös tän asian tärkeyden ja vakavuuden on alkanut ymmärtää. Ei ole normaalia, jos menkat on monta kuukautta pois, näin se vaan on. Vaikka kuinka kyykky kulkis ja haba kasvais. (Onneksi mulla ongelma-ajoista siis vuosia, mutta kuitenkin vielä kahdenkympin paremmallakin puolella on hormonitoiminta ajoittain heittänyt kärrynpyörää.) Mä luulen, että omalla kohdallani ainakin ruokavalion tietoinen monipuolistaminen ja energiansaannin, erityisesti rasvojen, lisääminen on auttanut siihen, että naishormonit on alkaneet taas hyrrätä normaalisti.



Lisäksi, osittain hormonitoiminnan mahdollisimman toimivana pitämisen vuoksi fitness-lajeista juuri bikini fitness tuntui houkuttelevimmalta. Keholajeissa tavoitellaan kehonkoostumusta, joka ei ole keskivertotyypille, varsinkaan naiselle, johtuen meidän kehon toimiakseen vaatimasta korkeammasta rasvaprosentista, kovinkaan luonnollinen olotila. Bikini fitneksessä äärimmilleen viety kireys ei ole tavoitteena, vaan lajissa liika lihaserottuvuus eli alhainen rasvaprosentti voi tuoda arvostelussa miinusta. Tietysti, koska laji kuitenkin on esteettinen eikä perustu absoluuttisille arvosteluparametreille, vaihtelee aika paljon, mikä sitten kenenkin kropassa näyttää lajiin sopivalta. Numeroita ei sovi tuijottaa suurennuslasin kanssa, koska esimerkiksi sama rasvaprosentti voi näyttää kahdella eri naisella tosi erilaiselta, riippuen rakenteesta, siitä, mihin rasvalla on tapana kertyä, lihasmassasta jne. Samoin tietysti painon kanssa - mutta sehän me kaikki varmaan ollaankin kuultu jo miljoona kertaa, että lihas painaa enemmän kuin rasva, lihaksikas ihminen painaa samankokoista, mutta löysää enemmän jne. Omalle kropalle (ainakin omaan silmään) sopii paremmin pikkuisen pehmeämpi lookki kuin ihan kuiviin imetty. Tosi hienoja ja kauniita, alhaisemmilla rasvaprosenteilla kisakunnossa varustettuja figure- ja body fitness -fysiikoita on loputtoman paljon, mutta henkilökohtanen kauneusihanne kuitenkin vähän pehmeämpi ja pyöreämpi kunto, myös kisalavalla siis :).


Näinpä mahakivuissa pyöriminen sai mut pohtimaan ihanaa naiseutta :D. Vaalikaa hormonitoimintaanne ja olkaa kiitollisia terveestä ja toimivasta kropasta <3 Kivaa viikkoa teille kaikille ihanat naiset!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti <3