-

keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Superruuilla flunssaa vastaan

Alhaisilla kalorimäärillä kovaa treenatessa kroppa on ison stressin alla, ja tämä voi näkyä vastustuskyvyn heikkenemisenä ja johtaa pahimmillaan sairastelukierteeseen. Mä olen onnekseni välttynyt flunssilta kisaprepin ajan tosi hyvin. Eilen kuitenkin herätessä kurkkua kutitteli ikävästi ja mietin että eikä, nytkö mä sitten joudun pakkolepoon... Mutta ihan ilman taistelua en ajatellut flunssalle kuitenkaan antautua ja hyvä niin, koska kurkkukivut onneksi hävisi yhtä nopeasti kuin tulivatkin!

Kuva: CocoVi

Mun taisteluväline nro 1. on nykyisin pakuritee. En ihan todellakaan tiedä mitä tekisin ilman sitä. Koko talvi mentiin ilman isompia sairasteluja (en nyt ainakaan ihan heti muista sellasia), vaikka mies kävi läpi ties mitkä flunssat ja perheelläkin vieraillessa olin kyllä useampaan otteeseen flunssapöpöille alttiina. Uskon, että tähän vaikutti nimenomaan pakuriteen säännöllinen lipittäminen. Viimeistään siinä vaiheessa kun lähipiiristä joku alkoi valitella flunssaoireita, kaivoin aina pakurijauhet esiin ja keittelin itselleni etukäteen taikateet vastustuskyvyn parantamiseksi. Siinä sivussa sain ehkä muutaman kupposen miehellekin juotettua, ja nykyään sekin juo pakuriteet ihan vapaaehtoisesti. :D

Pakuritee keitetään kuivatusta ja jauhetusta pakurikäävästä, joka on koivujen ja muiden lehtipuiden kuorella kasvava lahottajasieni. Vaikka pakurikääpä on puille tuhoksi, se on meille ihmisille melkoinen terveyspommi, jota on käytetty luontaislääkinnässä jo satoja vuosia, mutta joka lääketieteellisesti on hyödyiltään vielä kiistanalainen tutkimuksen vähäisyyden vuoksi. Tutkimuksia tai ei, kannattaa kokeilla ja kokea hyödyt itse. Pakurikäävän kun sanotaan olevan voimakas adaptogeeni, eli toisin sanoen se toimii kehon pikku apurina edesauttaen ulkoapäin tulevien haitallisten tekijöiden torjumisessa.

Haudutan pakuriteetä kattilassa kannen alla aina vähintään tunnin, jotta hyvät ravintoaineet irtoavat jauheesta keittoveteen. Tuoksu tuo mulle mieleen suomalaisen puusaunan, enkä ole vielä kuullut kenenkään vierastavan myöskään pakuriteen mietoa ja lempeää makua. Makean ystävänä lisään omaan teeheni steviaa, ja toki sitä voi halutessaan maustaa muutenkin. Kivoja vivahteita tuovat esimerkiksi lakritsijuuri tai inkivääri!

Uskon, että synteettisiä vitamiinejakin parempi tapa on tukea omaa vastustuskykyä kunnon ruualla, ja muoti-ilmiö tai ei, näihin kuuluu mun mielestä myös nämä ns. superruuat. Superruuat miellän vähän kuin ruokatiivisteiksi, vitamiinipommeiksi, joissa jo pieneen määrään on pakkautunut isot määrät antioksidantteja ja muita hyviä ravintoaineita.

Kuva: CocoVi
Pakurin lisäksi iskinkin orastavan kutituksen kurkkuuni hiipiessä kynteni tähän Kampin Ruohonjuuresta testiin saamaani Cocovin Marjaisa-jauheeseen. Sen sisältämät mustikka, tyrni, marja-aronia, goji, acai ja raakakaakao ovat juuri niitä oikeita vitamiinipommeja ja luonnon parhaita antioksidanttien lähteitä. Tämänkään tuotteen ainesosia ei ole missään vaiheessa valmistusta kuumennettu, joten kaikki hyvät ja kroppaa hellivät ravintoaineet ovat visusti tallella tummassa lasipurkissa.

Purkistakin tiettyjä ruuasta heikommin saatavilla olevia vitamiineja kuitenkin syön - ikään kuin varmuuden vuoksi? Vastustuskyvylle erityisen tärkeinä pidän D-vitamiinia ja sinkkiä, ja ne ovatkin mulla käytössä päivittäin.

Näillä eväillä taistelen nyt loppudieetinkin flunssia vastaan! Enkä todellakaan aio sairastua ;) Kukapa haluaisi suunnittelemattomia taukoja treeneihin tai töihin??? Jos siis sairastelet paljon, suosittelen laittamaan kovat piippuun ja ottamaan nämä aseet käyttöön!

2 kommenttia:

  1. Pakuritee on paras!:DD Mäkin päihitin sillä edellisen flunssan. Hyvä kun sanoit tosta, että kannattaa hauduttaa kauan, mä yleensä malttamattomana keittelen vain n. puoli tuntia :) Nytkin juuri keittelen sitä parhaillaan, kun tuntuu pieniä flunssan oireita. Eiköhän myö flunssat voiteta pakurin avulla ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se on kyllä ihan parasta! :) Kantsii tosiaan haudutella hyvin niin saat parhaan hyödyn irti!

      Poista

Jätä viesti <3